VIER REDENEN VOOR MAATWERK IN JE INTERIEUR

Vaak zien mensen maatwerk in hun interieur als een aanslag op hun portemonnee. Ik zie dit anders. Voor mij is maatwerk vaak de ideale oplossing in interieurprojecten. Als je een huis binnenkomt in een smalle hal en je hangt met je hoofd al bijna in de jassen of je struikelt over de tassen en schoenen, dan is dat niet bepaald een warm welkom. In een huis met kinderen wordt gespeeld, maar moet je huis daardoor een indoor speelparadijs worden? Ik leg je uit hoe je dit kan voorkomen.

Maatwerk brengt eenheid

Ik kan het niet vaak genoeg benoemen. Eenheid in een interieur geeft rust. Maatwerk draagt bij aan het creëren van eenheid in je huis. Ingebouwde meubels gaan op in de ruimte. Lijn je een wandkast uit en geef je deze de kleur van de muur, dan voelt het alsof het meubel bij de ruimte hoort. Het geeft niet alleen een rustig beeld, maar de ruimte oogt ook groter.

Meubels volledig naar wens

Soms heb je een plaatje, maar kan je geen meubel vinden dat aan dit plaatje voldoet of dat in de ruimte past. Maatwerk kan dan het antwoord zijn. Elk detail kan je zelf bepalen en de keuzes in materialen zijn oneindig. Je creëert een uniek meubel dat volledig aansluit op jouw wensen.

Ik heb zelf een gezin met 6 kinderen, dus opbergruimte is essentieel. Ik koos daarom voor een tv- en haardmeubel met opbergvakken. Strak, luxe, maar zeker praktisch. In een huis met 8 personen, kan je een voorstelling maken van het aantal jassen. Als je dan bedenkt dat de helft van het gezin vrouw is, dan kan je dit aantal maal 2 doen. Om het maar niet over de hoeveelheid schoenen te hebben. Ook ik heb een smalle hal. Een entree zonder kast wordt een soort ballenbak van schoenen. Ik gun mijn kinderen plezier in een ballenbak, maar in de hal heeft de wens voor ordelijkheid gewonnen. Het resultaat is een prachtige kast op maat, met voldoende hangmogelijkheid voor jassen, opbergruimte voor sjaals, mutsen en tassen en heel veel planken voor schoenen. Dankzij de kastdeuren, kom je in rust binnen en voel je een eenheid, omdat de materialen van de kast terugkomen in de rest van de inrichting.

Benutten van de (moeilijke) ruimte

Schuine wanden, smalle ruimtes en hoge plafonds lenen zich niet altijd voor standaard meubilair. Op dit moment ben ik bezig met de inrichting van een woonboerderij. Een prachtig huis, maar met heel veel schuine wanden. Ik wil de ruimte maximaal benutten en kies daarom voor maatwerk. Samen met een interieurbouwer, bekijken wij de situatie en maken wij het meest ideale ontwerp, passend bij de wensen van de klant. Mijn klanten zijn beide lang en hebben veel pakken en lange jassen. Dit soort details zijn bepalend bij de inrichting van bijvoorbeeld de kledingkast.

In deze woonboerderij hebben wij een keuken ontworpen die doorloopt in een eetbank. Als ik je dan vertel dat onder het kussen op maat ook nog een klep zit met opbergruimte voor speelgoed en dat de elektra ook nog eens in verwerkt is zonder dat dit zichtbaar is, dan snap je wel waarvoor wij voor maatwerk zijn gegaan. Een feestje om naar te kijken, eenheid in de keuken, een telefoon/laptop die opgeladen kan worden terwijl je aan de eettafel zit (te werken) en speelgoed netjes opgeborgen. Wat wil je nog meer?

Hybride werken

Hybride werken is niet meer weg te denken. Ook dit heeft invloed op de inrichting van een woning. Als mensen geen aparte werkkamer hebben, dan een kan een room divider of een kastenwand met een geïntegreerd bureau een mooie oplossing zijn. Zo ben ik bezig met het ontwerp van een nog op te leveren nieuwbouwwoning. Mijn klanten hebben aangegeven een bureau in de woonkamer te wensen. Hoe gaaf is het dat er straks in hun zijkamer (wel onderdeel van de woonkamer) een kastenwand over de volledige breedte van de ruimte komt, met een bureau in de kast verwerkt. Elk detail stemmen wij af. Denk aan de positie van de verlichtingspunten in de kast, de hoogte en breedte van het bureau, dichte of open vakken in de kast, wegwerken van elektra. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Het resultaat is straks niet alleen prachtig, maar ook super functioneel.

Is maatwerk duurder?

Maatwerk hoeft niet duurder te zijn. Dit hangt van verschillende factoren af.

Goed advies is essentieel. Het allerbelangrijkste is wat vind je het zelf waard? Als je met maatwerk jouw woning optimaal benut en de functies krijgt die je met standaard meubilair niet kan realiseren, dan is dat heel wat waard.

De keuzes van materiaal bepalen ook voor een groot deel de prijs. Het spuiten van een meubel is bijvoorbeeld duurder dan de keuze van materiaal dat niet meer bewerkt hoeft te worden. Je kunt het zelf dus zo gek maken als je wil. Ik kijk bij maatwerk niet alleen naar de functionaliteit en de uitstraling, maar zoek altijd naar een ontwerp passend binnen het beschikbare budget.

Chris Jansen Interieurmaatwerk

Wil je nog meer inspiratie voor maatwerkinterieur, neem vooral contact met mij op.

Liefs,

Yvette