TIPS OM DE JUISTE GORDIJNEN TE KIEZEN

Op instagram krijg ik regelmatig de vraag: Wat moet ik doen met mijn gordijnen? Gordijnen zijn vaak een ondergeschoven kindje, maar voor de beleving van je interieur zijn gordijnen juist essentieel. Gordijnen hebben invloed op de uitstraling van de ruimte, maar ook op de lichtinval, de akoestiek én de temperatuur in de ruimte. Om je op weg te helpen, geef ik je tips bij uitkiezen van jouw gordijnen.

Kies gordijnen passend bij de functie van de ruimte

Gordijnen kleden een ruimte aan, maar hebben ook een verkleinend effect. Wil je dit verminderen, kies dan voor een stof waar licht doorheen komt of voor niet-geplooide gordijnen. Je hebt hele mooie vitrages, zoals organza’s met een doorschijnend effect. Wil je licht én privacy? Dan zijn inbetween gordijnen een mooie optie.

Ik kies vaak voor een combinatie van vitrage en overgordijnen om een gezellige en warme sfeer te creëren. Overgordijnen krijgen meer volume als je kiest voor een dubbele plooi. Let op dat zwaardere gordijnen een meer afgesloten gevoel geven. Velours gordijnen kunnen bijvoorbeeld prachtig zijn voor een slaapkamer, maar weer wat zwaar zijn voor de woonkamer. In de slaapkamer dragen overgordijnen met een black out voering bij aan een goede nachtrust. Althans voor mij geldt, hoe donkerder de ruimte hoe beter mijn nachtrust.

Inbetween gordijnen/vitrage kunnen met een glanzende stof de gordijnen wat spannender en chiquer maken. Natuurlijke materialen, zoals katoen en linnen zorgen voor een stoere uitstraling. Kies je voor linnen, dan krijg je een meer nonchalant effect, want een linnen stof wordt wat kreukelig. Let op dat natuurlijke stoffen, zoals wol en linnen sterk reageren op de luchtvochtigheid. Ik adviseer je om bij deze stoffen een ruime zoom te nemen en de gordijnen in natuurlijke materialen vijf centimeter over de grond te laten slepen (doorliggend) in plaats van stotend of zwevend te hangen.

Stem de kleur van de gordijnen af op de inrichting

Eenheid in een ruimte geeft rust. Houd bij het kiezen van de kleur van de gordijnen daarom rekening bij de rest van het interieur. Met neutrale, lichte en aardetinten ga je meer op safe. Wil je juist wat meer contrast? Dan kan je spelen met verschillende kleuren. Kies een kleur die terugkomt in het interieur, want daarmee creëer je eenheid en balans in de ruimte.  Bij een betonnen vloer, kan een warme kleur voor sfeer zorgen. Heb je een houten vloer? Dan staan moderne gordijnen in een lichte tint weer prachtig.

Bekijk de stof in de ruimte

Ik neem mijn stofstalen altijd mee naar de ruimte. Op deze manier kan ik niet alleen de gordijnstof matchen met de rest van het interieur, maar krijg ik ook een goed beeld van de stof met het daglicht in huis. Bestel dus altijd stofstalen en bekijk ze in de ruimte.

Laat je gordijnen voeren

Vaak wordt er bij de slaapkamer wel gedacht aan het voeren van gordijnen. Ik laat overgordijnen in de woonkamer ook vaak voeren. De gordijnen vallen daardoor strakker en het voorkomt dat ze verkleuren. Heb je enkel glas? Kies dan voor een gewatteerde voering, dit zorgt voor isolatie. Stem de kleur van de voering af op het gordijn.

Kies de gewenste plooi en bereken de hoeveelheid stof

Een enkele plooi geeft glooiing, terwijl een dubbele plooi een voller gordijn met een rijker gevoel geeft. Heb je wel eens gekeken naar een weefplooi? Deze plooi zie je steeds vaker en geeft een wave/golvend effect. Het zorgt ervoor dat het altijd (bij gordijnen open en dicht) een wave heeft.

Kies een gordijnrail of -roede die 20 centimeter breder is dan de ramen. Zo voorkom je dat ze voor het raam hangen als deze open zijn. Bepaal de hoeveelheid stof op basis van de roede of rails en niet het raam.

Kies waar het kan voor kamerhoge stoffen. Mocht de stof niet kamerhoog verkrijgbaar zijn, dan worden de banen aan elkaar gestikt. Let erop dat je voor beide kanten evenveel banen berekent.

Voor de hoeveelheid gordijnstof met een enkele plooi, ga je uit van de raillengte keer 1,8. Voor een dubbele plooi is het de breedte van de stof keer 2. Bij een waveplooi reken je per meter rails ongeveer 2.10m stof (bij kamerhoge stoffen)

Kies je voor een dessin met grote patronen? Houd dan rekening met extra stof, zodat je op elke baan het volledige patroon ziet.

Ik ben heel benieuwd wat jouw keuze wordt. Veel plezier!

Liefs,

Yvette