HYBRIDE WERKEN MET KLEUR EN HUISELIJKHEID

Je hoort en leest het ‘overal’: hybride werken is het nieuwe normaal. Gedeeltelijk thuis en op kantoor werken. Welke eisen stel je aan deze ruimtes? Medewerkers komen nu vooral naar kantoor om collega’s, leveranciers en andere relaties face to face te spreken, om werkzaamheden uit te voeren die beter op kantoor gedaan kunnen worden of natuurlijk om even in een andere omgeving te zijn. Voor organisaties die hybride werken, zijn inspirerende ontmoetingsruimten heel belangrijk. Ik kreeg onlangs de vraag van Verkeerschool van Buuren om de inrichting van hun nieuwe kantoorpand te ontwerpen. Ik had 4 dagen voor het ontwerp en de inkoop. Geen gemiddelde doorlooptijd voor een dergelijk project, but I did it! 

De opdracht

Waar 27 december vaak een dag is van uitbuiken en nagenieten van de kerst, ging ik het avontuur aan om in 4 dagen 13 bureau werkplekken, een directiekamer, 5 overlegruimtes, een bedrijfsrestaurant, een ontvangstruimte met receptie en koffiecorner in te richten. Het was geen rustige afsluiting van 2021, maar ik houd wel van een beetje uitdaging. Als je daarmee uiteindelijk bijdraagt aan het werkplezier van de medewerkers en bezoekers geeft dat extra voldoening! Een fijne kantoorplek om hybride te werken.

Mix & match van materialen

De eerste stap was een uitgebreid gesprek met mijn opdrachtgever. De ontvangstruimte moest een hotelgevoel geven. Ik heb daarom gekozen voor luxe, zachte stoffen en chique details, zoals messing en marmer in de lampjes. Door de combinatie met stoere materialen (hout, staal en leer) is het een chique, warm en gezellig geheel geworden. Bij binnenkomst wil je mensen een welkom gevoel geven. Ik heb daarom voor warme kleuren gekozen. Niet te veel verschillende kleuren, om de rust in het interieur te behouden.

Functies en eigen stijl van de ruimtes

Naast de ontvangstruimte heb ik diverse overleg- en cursusruimtes ontworpen. De functies van de ruimtes waren mijn uitgangspunt. De eisen die ik meekreeg: ruimtes met een eigen stijl creëren, met meerdere zitjes en zonder een standaard vergaderopstelling. Na mijn gesprek wist ik hoe én door wie de ruimtes gebruikt worden. De vloeren en plafonds waren al gekozen, maar verder kon ik losgaan: ready steady go! Het was even aanpoten, maar vóór de start van 2022 had ik alles ontworpen en besteld. Zo zijn ze het nieuwe jaar klaar voor hybride werken. Hoewel, op zo’n plek zou je ook wel fulltime kunnen doorbrengen, toch?

Blue room

Ik heb een wat stoere, maar chique ‘blue room’ (overlegruimte) gecreëerd. Blauw wordt doorgaans als een rustige kleur ervaren. Een leuk weetje: blauw is de meest genoemde favoriete kleur van mensen over de hele wereld. Er staat een lekkere bank, twee robuuste matzwarte salontafels gecombineerd met een ronde tafel en prachtige stoelen. De stoelen hebben een gestoffeerde zitting en kussen, waardoor deze heerlijk zitten. De poten zijn gemaakt van beukenhout. Het zijn dezelfde stoelen als in de ontvangstruimte, alleen in een andere (warm blauwe) kleur! Op deze manier krijgt de ruimte een eigentijds karakter. Maar door bepaalde elementen te laten terugkomen, wordt het totale kantoorpand toch een eenheid.

Voor elke ruimte geldt dat de kleur op de muren bepalend is voor de sfeer. Ik heb gekozen voor Smokey eyes van LAB verf. Deze kleur verf is mysterieus blauw, mooi vergrijsd en heeft een puntje rood. Echt prachtig!

Oh en de styling van de kamer ben ik natuurlijk niet vergeten;-). De plantenbakken aan de muur, een poef, een toffe lamp en een vloerkleed maken de ruimte helemaal af! Een vloerkleed op tapijt? Ik durfde het wel aan met het laagpolige tapijt dat al in de ruimte lag. Het wordt niet vaak gedaan. Maar het kleed geeft diepte en creëert een eiland, waardoor je echt twee verschillende overlegplekken in de ruimte hebt. Dat was de bedoeling. Kantoorinrichting mag toch ook wel een beetje spannend;-).

Gezellige cursusruimte

Bij een cursusruimte denk je vaak niet direct aan een gezellige werkomgeving. Ik heb dat bewust wel gedaan! Ik vind het de gezelligste, meest inspirerende ruimte van het pand geworden. Hoe fijn is het als je een thuisgevoel ervaart en ondertussen ook nog wat nieuws leert. Deze ruimte heeft een heerlijke mix van warme groen- en cognactinten, gecombineerd met een print. In deze tijd kunnen een teddy poef en kussens natuurlijk ook niet ontbreken;-). Het leer en metaal vormen weer een gave tegenhanger van de zachte kleuren en materialen. Een mix & match waarmee je veel mensen aanspreekt. Dat is dat wat je wil in een kantoorpand. Wist je dat de kleur groen (bijna) alleen maar positieve betekenis in de kleurenpsychologie heeft? Op de muur heb ik de verfkleur Smoking grass van LAB gekozen. Deze kleur lijkt naast grijs groen, maar groen naast grijs. Daardoor is het net iets meer dan een ‘gewone’ grijs. Het geeft een warme toevoeging, maar zorgt tegelijkertijd voor neutraliteit.  

Sunny grey room

Mocht je op een donkere dag wat meer behoefte hebben aan een zonnig gevoel, dan draagt de Sunny grey room daaraan bij;-). Deze overlegruimte heeft meerdere opstellingen. Twee bistro opstellingen, maar ook een zitje met twee heerlijke fauteuils waar je op een zonnig geel gekleurd kleed lekker comfortabel kunt overleggen. Herken je de stoelen al? Dit keer wat spannender door twee verschillende kleuren. In deze ruimte zie je weer een mix van materialen. De stoelen en chique bistro tafels geven je dat hotelgevoel, maar de kleur en de print van het kleed zorgen voor een vrolijke touch in de ruimte. De grijs leren fauteuils maken de ruimte weer wat stoerder. De kleur van de muren heb ik uiteraard weer afgestemd op de meubels. Ik had de ruimte een naam gegeven, omdat ik dat prettig vond werken en ik werd er zelf gewoon blij van. Sunny grey is ook een perfecte omschrijving voor de verfkleur Stone van LAB, de warme grijs op de muur. Er zit een puntje rood in, zoals het rood van de opkomende zon. Dit zorgt ervoor dat de ruimte warm aanvoelt. Samen met het warme geel een fijne match!  

Reacties

Het ontwerpen van de ruimtes, het kiezen van de kleuren, het afstylen. Ik vind dit creatieve proces geweldig! De uitdaging om voor dit project in een hele korte periode alles te organiseren en coördineren vond ik stiekem ook helemaal leuk. Als je dan nog zulke geweldige reacties krijgt, dan kan ik toch niet anders dan blij zijn;-).

“ Wat is het mooi ingericht!!”

“Het klopt toch dat dit een rijschool is?”

“Wauw, ik zou willen dat het bij ons thuis er zo mooi uit zag.”

Dit waren een aantal reacties dat ik heb mogen ontvangen, maar het allerleukste vind ik toch wel de reacties van de kinderen van mijn opdrachtgever: “Kunnen wij hier gaan wonen?” Kinderen zijn zo puur en voelen alles intens. Hoe gaaf is het als zij de ruimtes als ‘thuis’ ervaren. Ik maak mij daarom geen zorgen over de beleving van de volwassenen die de ruimte gebruiken. Het is toch ook super leuk om terug te krijgen dat de medewerkers een eigen favoriete kamer hebben!

Ik kan blijven typen over dit project, maar je kunt natuurlijk ook lekker zelf een kijkje nemen op mijn website www.yvettesteward.nl om de andere ruimtes te bekijken, en te ontdekken welke jouw favoriet is. Laat je inspireren door de prachtige kleuren in het kantoorpand!

Tips

Naast wat inspiratie geef ik je nog wat tips…

  • Durf in een kantoorruimte voor kleur te kiezen! Zelfs een wat ‘zwaardere’ tint is prettig. Kantoorruimtes zijn nu vooral bedoeld om elkaar te ontmoeten en in gesprek te gaan, dus creëer een meer huiselijke sfeer. Zo is het écht leuk om naar kantoor te gaan. 
  • Waarom gebruik je meubels die je in een huis verwacht niet ook voor een kantoor? Zet gerust een hoekbank mét extra poef neer. Dat is toch veel fijner praten dan op een plastic vergaderstoel? Ik weet zeker dat je in zo’n omgeving op andere ideeën komt. 
  • En de aankleding? Maak die ook wat huiselijker. Kies voor planten en bloemen. Een kunstwerk kan ook een prachtig beeld op een sokkel zijn. En hang grote wanddecoraties op. Dit is ook nog eens perfect voor de akoestiek.

Mocht je bij het lezen van mijn tips denken, die toffe sfeer op kantoor wil ik creëren, maar ik heb geen idee hoe of ik mis de tijd. Stel het niet uit en laat mij je helpen. Dan heb je binnen no-time een fijne werkplek. Zo kun je hybride werken in een prettige werkomgeving. Wat vind jij van hybride werken?