HELP, IK HEB EEN NIEUWBOUWHUIS GEKOCHT

Yes, je bent ingeloot voor dat geweldige nieuwbouwhuis wat je op basis van de prachtige verkoopbrochure en bouwtekeningen hebt uitgekozen! Het koopcontract is getekend, de champagne is opengetrokken en nu is het wachten tot de eerste paal de grond ingaat… Niet dus! De bouwtekeningen kunnen weer worden gepakt, want de positie van de keuken, de verlichtingspunten en de stopcontacten moeten worden doorgegeven. Help en nu? Deze beslissingen zijn zó bepalend voor je woongenot, maar zijn voor veel mensen zó lastig!

Positie van de keuken, lichtpunten, stopcontacten en UTP-aansluitingen

Ik kwam jaren geleden hoogzwanger en in euforische stemming bij de makelaar aan om mijn krabbel te zetten en onszelf eigenaar te noemen van een nieuwbouwkavel. Waar bij de meeste zwangere vrouwen de nesteldrang zich uit in het 5x vouwen van de nieuwe (inmiddels 3x gewassen) babykleertjes en hydrofiele doeken, moest ik mij bezighouden met de keukenopstelling, stopcontacten, lichtpunten en UTP-aansluitingen. Laat ik dit nou heel leuk vinden, omdat ik gelijk kon losgaan met de indeling van de ruimte (die ik natuurlijk voordat ik bij de makelaar aankwam al klaar had;-). Sterker nog ik had mijn eerste meubels al uitgekozen voordat de eerste heipaal werd geslagen.

Indeling op basis van de functies van de ruimtes

Maar ervanuit gaande dat bij een gemiddelde koper hier geen sprake van is, dan word je toch overvallen om in zo’n vroeg stadium al zulke beslissingen te moeten nemen. Daarom werd ik vorige week weer zo blij toen er een DESIGN DNA-sessie bij mij werd geboekt door een stel dat een nieuwbouwwoning had gekocht. Zij vroegen mij om o.a. mee te denken bij de indeling van de begane grond en de verlichtingspunten. Ik ga met hen op zoek naar de gewenste invulling van de ruimtes op basis van hun DESIGN DNA. Wat is voor hen belangrijk (koken, tafelen, leeshoekje, speelplek voor de kinderen, tv-kijken, muziek luisteren/spelen etc.)? Op basis van de gewenste functies maak ik een passend inrichtingsvoorstel met de benodigde verlichtingspunten. Het is leuk om een leeshoekje te creëren, maar als je geen goed leeslicht hebt, ga je daar niet blij van worden! Als je het tof vindt om een mooie vloerlamp bij je bank te hebben, maar het stopcontact zit op 2 meter afstand, dan heb je zo nu en dan iemand die door de kamer vliegt of in ieder geval een lelijke draad over de vloer. Ik adviseer in zo’n situatie bijvoorbeeld een “vloerpot” onder de grond, dan kan je genieten van die geweldige mooie lamp, maar zit het stopcontact netjes onder de bank.

Beslissingen in de bouwfase zijn bepalend voor je woonplezier

Mijn advies aan iedereen die een nieuwbouwhuis koopt: denk bij aanvang van de bouw al na over de indeling van de ruimte en baseer daar je keuzes op. Deze bepalen straks je woonplezier! Houd je van koken? Laat de keuken dan met een mooi kookeiland de centrale plek in jouw woonkamer zijn. Durf af te wijken van de plaatjes in de verkoopbrochure. Doe wat past bij jouw thuissituatie.

Hoe fijn is het als je een indeling hebt en je weet naar welke kant de deur opengaat, dus waar je het lichtknopje wilt hebben. Tenzij je een stappensteller hebt en je net die extra stappen nodig hebt om jouw doel te bereiken. Wel op eigen risico in het donker (zoekend naar het lichtknopje;-).

Als je de muren mooi wil verlichten met wandlampen, dan betekent dit frezen in de muur. Doe je zoiets tijdens of na de bouw? Ik heb dit na de bouw gedaan, omdat het gewoon veel goedkoper was. Natuurlijk is het heerlijk als je de sleutel krijgt en alles al klaar is, maar het is ook fijn als er na de oplevering nog wat op de bankrekening staat. Ik heb bij elke keuze de afweging gemaakt: wat is het mij waard om het al bij de oplevering gereed te hebben? In mijn geval was dat niet veel, want ik heb zelfs de deuren en deurkozijnen als minderwerk laten opnemen. Na oplevering heb ik er prachtige zwart gespoten massief houten kamerhoge deuren in laten plaatsen. Niet alleen goed voor de nachtrust (zonder die bovenlichten), voor de portemonnee, maar het geeft ook een prachtige luxe uitstraling!

Keuzes keuzes keuzes

Kortom, denk bij een nieuwbouwhuis niet ik koop een huis en 1,5 jaar later open ik de voordeur en verhuis ik mijn spullen. Het is een proces van heel veel keuzes en afwegingen. Laat de indeling leidend zijn bij de keuzes die je maakt! Met dit advies rond ik mijn blog af. Bedankt voor het lezen!

Groetjes,

Yvette

Ps. Mocht je (keuze)stress hebben gekregen, omdat je net de champagne hebt opengetrokken om de aankoop van je nieuwbouwhuis te vieren, dan ben ik er voor je;-)