EENHEID IN HUIS

Ik vind eenheid een belangrijk onderdeel van mijn interieurprojecten. “Een eenheid is een geheel met kenmerkende (karakteristieke) eigenschappen” – Wikipedia. Hoe creëer je eenheid in jouw inrichting? Dit onderwerp kwam de afgelopen week meerdere keren in mijn werk naar voren. Ik vind het geweldig een interieur volledig te mogen ontwerpen en in te richten. Maar ik krijg ook heel vaak klanten die zeggen: ”Ik vind elementen uit mijn inrichting mooi, maar het voelt niet af.” Ik vind het onwijs tof om ook dit soort projecten op te pakken.

Eenheid brengt rust en sfeer

Deze week had ik een intake bij klanten. Ze hebben een geweldig mooi huis. Het ontwerp/de bouw van het huis hebben ze zelf gedaan. Voor de inrichting van de woonkamer hebben ze ooit iemand ingehuurd, maar toch hebben ze nog na jaren steeds het gevoel dat het huis niet af is. Ze zijn blij met een deel van de meubels, maar daar houdt het op. Hoe zonde is dat! Bij de intake hebben wij gekeken naar waar zij blij mee zijn en naar wat zij missen. Ik krijg de geweldige opdracht om met het huidige meubilair en de ruimte voor aanpassingen en toevoegingen één geheel in het huis te creëren. Hoe doe ik/je dat?

De juiste mix & match van kleuren en materialen

Een belangrijke tip om eenheid in je inrichting te krijgen: zorg dat elementen terugkomen in je huis. Door bepaalde kleuren, vormen of materialen op meerdere plekken te verwerken, creëer je één geheel. Het is altijd zoeken naar een bepaalde balans. Eenheid geeft rust, maar met de juiste mix & match houd je het wel spannend! Harde materialen zoals staal en beton zorgen voor pit en power. Zachte materialen zoals wol, linnen en velours geven warmte, geborgenheid en omarmen je. Durf te mixen met kleur- en materiaalnuances. Denk bijvoorbeeld aan betonstuc, kalkverf, marmer en hout. Start eerst met het bepalen van de harde materialen: vloer, keuken, badkamer e.d. Ga daarna pas verder met de zachtere materialen, zoals een kleed, kussens en gordijnen.

Met styling rust én pit

In de styling kun je eenheid creëren door setjes van drie of meer accessoires op een dienblad te plaatsen. Het dienblad zorgt ervoor de dat accessoires niet zweven in de ruimte, maar op een soort eilandje staan. Ga wel voor een mix in texturen en kleuren, gebruik koude (bijvoorbeeld glas) en warme materialen (zoals leer) én zorg voor hoogteverschil. Ik garandeer je het wordt een mooi geheel en spannend genoeg om naar te kijken.

Kussens brengen huiselijkheid en warmte. Je kunt deze bijvoorbeeld in dezelfde kleurgroep, maar in verschillende afmetingen en materialen toepassen. Juist dat verschil in textuur en hoogte geeft weer extra pit. Je kunt het ook andersom doen. Denk bijvoorbeeld aan linnen kussens, maar in verschillende kleuren en maten. Speel er gewoon mee en mocht je er niet uitkomen, dan kun je altijd naar mij en/of de vt wonen &design beurs komen.

De Woonideeën Liveshow op de vt wonen&design beurs

Zoals bekend, ben ik naast interior designer ook projectmanager van de vt wonen&design beurs. De afgelopen week hebben wij het concept voor een liveshow ontwikkeld. Wat een feestje om dit te mogen organiseren. Wij spelen tijdens de Woonideeën liveshow in op actuele woonvragen. Een tipje van de sluier: het creëren van eenheid in je interieur ga je terugzien. De rest blijft een verrassing! Kom gewoon gezellig langs en laat je inspireren.

De toepassing en het effect van kleuren

Ik laat mijzelf ook continu inspireren. Dat deed ik ook deze week bij een superclass in kleuren. Ik vind het heerlijk om mijzelf nog steeds te blijven verdiepen, want ik ben ervan overtuigd: je bent nooit uitgeleerd! De kleuren je interieur zijn heel bepalend voor de sfeer in huis, maar zijn ook belangrijk als je eenheid in je huis wil creëren. Je kunt hiervoor de 60-30-10 regel toepassen. Je kunt drie kleuren kiezen. De basiskleur vult ongeveer 60% van de ruimte, de steunkleur is voor 30% van de ruimte en de accentkleur is 10%. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken voor accessoires. Houd er rekening mee dat lichte kleuren een gevoel van ruimte geven en donkere kleuren meer geborgenheid bieden, maar een ruimte ook kleiner doen lijken. Denk bij kleur niet alleen aan muren en inrichting, maar vergeet het effect van de kleur op het plafond niet. Ook hier geldt, een licht plafond laat de ruimte hoger lijken en is frisser, maar een donkerder plafond geeft weer dat geborgen gevoel. Het lijkt eng, maar het kan heel mooi zijn! Ik kies in mijn projecten ook niet standaard voor wit, maar ik kijk wat de ruimte nodig heeft en welk effect ik wil bereiken. Uiteraard kijk ik wel naar de kleurgroepen om een passend geheel te creëren.

Eenheid biedt rust en dat gun ik jou!

Liefs,

Yvette